maandag 3 juni 2013

Het Nieuwe Verbond

Dit blog is n werkstuk compleet gebaseerd op de Bijbel. waarin ik een aantal Nieuw testamentische thema's uitdiep. Alles is terug te vinden in de Bijbel (zie ook tekstverwijzingen) .de leidraad en enige waarheid in dit leven.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Het Nieuwe Testament betekent letterlijk: Nieuw Verbond. In de bijbel staan zowel het O.T als het N.T

Het oude verbond bestond eruit dat God zijn verwachtingen gaf t.a.v de mens bestaande uit wetten en regels. De mens moest ze allemaal houden, zodat hij heilig voor God zou zijn, en God hem zodoende  kon zegenen, met de mens kon ‘wandelen’ en relatie kon onderhouden.

Dit verbond was afhankelijk van de prestaties van de mens. God liet daardoor de mens zien dat zij een verlosser nodig hadden! Hij maakte het verlangen in de mens wakker, verdiepte de mate van afhankelijkheid aan God , overtuigde hem van zonde en onvermogen.

 Het lukte de mens niet om relatie te onderhouden met God.

God gaf de wet om de mens te overtuigen van zonde, te overtuigen dat de mens en God elkaar nodig hebben, zowel om de mens te redden, en hem de kracht te geven om te wandelen met God.

God heeft de mens zo lief dat HIJ  ons eerst liet zien dat wij ertoe niet in staat zijn…. Maar HIJ wel !! 

Nadat de mens overtuigd was van zijn onvermogen ‘’heilig’’ te zijn ,zei God: IK zal voorzien. IK zal een verbond met jullie sluiten. IK zal jullie tot God zijn en jullie zullen MIJN kinderen/volk zijn (jer:31-33)

Dat is Liefde! Dat is Genade!

 Het nieuwe verbond is voltrokken door het bloedoffer van Jezus/God zelf (math 26:28)  Het kon alleen volbracht worden door ZIJN volmaakte werk!  Wij zijn door Jezus sterven en verrijzenis HEILIG ! en volkomen RECHTVAARDIG.  Wij zijn aangenomen tot kinderen van God. En niet alleen kinderen, maar ook erfgenamen! (gal 4:7) Door Jezus hebben wij de belofte van een vernieuwd denken en hart, God zal leven in ons. De wet zal in ons binnenste leven/geschreven zijn. Gods liefdesregels.

Wij kunnen een relatie met onze Vader onderhouden. Wat geweldig om te beseffen! Dat wij ‘kleine’ mensjes contact en relatie hebben met die Grote God die alles gemaakt heeft. Die de zon en maan en sterren als lampjes ophing in het universum, die ZIJN levensadem in een maaksel van aarde en stof blies, waardoor het ging leven.          


 De rol van erfgenaam (huios/volwassen zoon) die de kracht en bevoegdheid heeft om te geven en te zegenen is werkzaam door de uitstorting van de Heilige Geest in ons. Het is door geloof dat de H.G begint te werken en de beloften ten uitvoer brengt in onze levens. Alleen door geloof dat  door God gegeven is, door God gegeven onderwijs en innerlijke openbaring dat we de betekenis ervan inzien zodat erin geloofd kan worden. De Heilige Geest is een ‘gentlemen’ en werkt in de mate dat we ons aan Hem overgeven, Hem eren of bedroeven.

Hij is de Geest van Waarheid, van Kracht, van Genade, van Geloof . Hij is zelf de bezitter en drager en communiceerder van alle beloften, van het verbond ,en de openbaarder en verheerlijker van Jezus

Wat een geweldig geschenk! God liet ons niet als wezen achter hier op aarde maar Hij voorzag in Zijn Geest in ons! (pinksteren/uitstorting H.G)

 Hoe meer we ons ‘overgeven’ aan Hem, hoe meer zal de betekenis van het nieuwe verbond ons geopenbaard worden. De betekenis dat wij ‘de erfenis’ nu al gedeeltelijk hebben en straks in zijn volle volmaakt terugkomt. Het Koninkrijk Gods. Het evangelie waarover Jezus vertelde.

 Jezus kwam niet alleen om te sterven. Hij kwam ook om ons een voorbeeld te geven. En Hij vertelde en demonstreerde de liefde van God, het Hart van de Vader.   En Hij verrees uit de dood.
Hij is niet alleen plaatsvervanger in de dood, maar ook in het leven!!

Wij zijn met Hem gestorven in Zijn dood en met Hem opgestaan. Jezus is ons leven geworden. Jezus wil letterlijk Zijn leven in ons leven! waarbij ons zondige onvolmaakte leven vervangen word met het Zijne. Hij wil ons vrede, overwinning ,heiliging ,kracht enz worden . Zoals Galaten 2:20 zegt: Niet meer ik leef. Maar Christus in mij.

De ‘geloofsdoop’ laat dit ook echt goed zien:  Het volledig ondergaan in het (water) graf . je sterft onder  water. Je sterft vrijwillig omdat je een vast vertrouwen en geloof hebt dat God je  weer opwekt! Een nieuwe schepping! Het oude is voorbijgegaan!  Door en in Jezus!
gestorven aan het 'huwelijk'' met de zonde (ondergaan) en getrouwd met Jezus (opstaan) in een nieuw leven!

En dat betekent ook dat je een leven mag leiden in complete overwinning. (romeinen 8)  Nu al ! hier op aarde. Jezus zei niet dat het zonder problemen zou zijn, maar wel dat Hij zal voorzien!

 
Jezus was een voorbeeld voor ons allen

Jezus was volkomen mens! Hij had Zijn Goddelijkheid afgelegd

Jezus heeft alle verzoekingen meegemaakt.. Hij zondigde niet! (hebr 4:15)

Jezus weet wat wij voelen en doormaken, Hij is daar ook geweest, en erger dan dat!

Toch bleef Hij sterk en zondigde niet. Demonstreerde het Koninkrijk Gods op aarde, was benaderbaar zelfs door de ergste zondaar, was één en al liefde.  Hij was de belichaming van God  Wie Mij (Jezus) gezien heeft ,heeft de Vader gezien .

Wij hebben een hogepriester die ons begrijpt op ALLE gebieden, door Zijn striemen zijn wij genezen, Zijn bloed kocht ons vrij

Wij hebben terug wat satan ons geroofd had Laten we daar dan ook in wandelen! Want de opzet van satan is: om ons te laten geloven dat we nog zondig zijn, en dat God boos op ons is.

Wij hebben een geschenk ontvangen dat duur betaald is N.m door het kostbare bloed van Jezus! God verwacht van ons dat wij dit geschenk aannemen en niet laten wegroven! Strijd de Strijd!

Jezus was zo krachtig omdat Hij bleef staan in die Waarheid! Laten wij dit ten voorbeeld stellen. Net als Jezus blijven we staan in de STATUS en WAARHEID die God ons gegeven heeft.

 
Wij mogen het Licht en het zout van de wereld zijn. De schepping kijkt reikhalzend uit naar het opstaan van de zonen Gods!

 Tot de dag dat God ons thuishaalt in de hemel , de eeuwigheid, ons eeuwige thuis, waar alles nieuw is , waar de Vader en Zoon bij ons zullen leven (openb 21)  Waar totale vreugde en plezier is (ps 16:11) een plek van continu aanbidding en verering (openb 4:8)

 Er heerst nogal wat verwarring over de opstanding en zogenaamde “zielenslaap’
Ik geloof dat wij gelovigen/volgelingen/christenen alleen ons lichaam afleggen. Onze ziel/geest zal de dood voorzeker niet proeven (joh 8:52  , filipenzen 3:17-21)
Onze geest/ziel is meteen bij God in de hemel want wij zijn al ‘hemelburgers’ als we God/Jezus echt aannemen en volgen/bekeren.  Hemelburgers op aarde.

 Onze ziel is een blauwdruk waarop te zien is in hoeverre we de geest of de wereld gevolgd hebben.
De Geest maakt de ziel helder terwijl het lichaam/wereld de ziel vervuild. Dit zal af te lezen zijn!

Wij zullen allemaal geoordeeld worden op de de werken in het lichaam.
Maar de bijbel is er duidelijk over dat de christenen vergeven zijn als gift!.. niet omdat wij het verdienen!

 Wie zijn dan christenen?  Mensen waarvoor de grondslag Jezus is. Hoe we bouwen op Hem met onze levens. Jezus aannemen is hem geloven en volgen!  
 Jezus geloven en niet volgen is ongeloof!

Heb je je leven geleid voor aardse zaken of voor God?

Wat heb je gedaan met je tijd geld gedachten en woorden?

Lijk je op Jezus of de wereld?

Leef je voor het Koninkrijk en Zijn werk, of voor deze wereld?

 Christenen bij wie hun leven van eeuwigheidwaarde was, zullen de eeuwige beloning van Christus ontvangen. Jezus zal hen als vrienden herkennen!.(gelijkenis wijze/dwaze maagden.bruiloft)

Christenen van wie het leven werelds was, en niet leefden voor de eeuwigheid zullen alles kwijtraken, behalve hun ziel, ze zullen geen beloning hebben in de hemel.

 
Bij de opstanding zullen de lichamen verenigd worden met de ziel, om naar hun eeuwige bestemming te gaan

Wat een afschrikwekkende dag voor degene die Christus niet hebben aangenomen.

Maar wat een troost en vreugde, voorrecht en hoop voor ons ! christenen! (1 tes 4:16-18)

 
Bedenk dus goed … wat je met je ziel doet in deze korte tijd. Voed het met eeuwigheids-voedsel.  Jezus.

3 opmerkingen:

Aritha V. zei

Dank je wel. Het is een lang stuk maar goed te lezen door je frisse stijl. Vooral de vragen in het midden raken me. Reflecteren is belangrijk. Goed dat je dit deelt. Super.

http://zomerbijbelstudie.blogspot.nl/

Unknown zei

dank je wel jedidja! ga ook zeker jouw blog doornemen! http://zomerbijbelstudie.blogspot.nl
net al even gekeken, ziet er indrukwekkend uit!
groetjes

Anoniem zei

Mooi stuk heb je geschreven Henk Pieter, dank daarvoor!

Groet,Marga