woensdag 25 december 2013

De Sabbatsrust vs Zondagsheiliging

Wat was het mooi geworden..
God keek naar de aarde die HIJ prachtig ingericht en ingekleurd had na 5 dagen van liefdevolle Schepping.
Elke dag had God Zijn Schepping aangezien en gezien dat het goed was. Tevens sloot HIJ elke dag af - ''toen was het avond geweest en het was morgen geweest; de ''..'' dag. (genesis)

De 6e dag werd nog bijzonderder want God maakte toen 'de kroon op de Schepping'  - de mens.
Deze dag zei God dat het ZEER goed was. En ook deze dag sloot God weer af.
Toen brak de 7e dag aan, dit was eigenlijk de 1e echte levensdag voor de mens. Zijn bedje was gespreid, God had alles geweldig gemaakt en als laatste de mens in dit paradijs geplaatst.
Wat wilde God nu dat de mens ging doen? Welke wetten en opdrachten gaf God aan de mens? Niks van dat alles... Het eerste wat God namelijk wilde was dat de mens zou rusten..
God legde geen opdrachten en wetten op maar gaf Zijn shalom, Zijn rust, Zijn vrede-  aan de mens.
Geen dienaren en slaven maar mensen gemaakt naar Zijn beeld, om relatie mee te hebben. Net zoals wij relatie willen hebben met onze kinderen. En net zoals wij onze pasgeboren kindjes beschermen met rust en reinheid.

Deze dag werd ook niet afgesloten door God: Gods bedoeling was en is namelijk dat Zijn kinderen voor altijd in- Zijn shalom, Zijn rust, Zijn vrede die alle verstand te boven gaat wandelen (Filipenzen 4:7)
Deze 7e dag is de sabbat. In welke omstandigheden u zich ook bevind, Gods shalom, Zijn vrede die alle verstand te boven gaat is beschikbaar! op elk moment! voor Zijn kinderen! want de 7e dag is niet afgesloten door God, de sabbat duurt eeuwig voort. Dit zult u zelf wel eens ervaren of misschien gezien hebben bij een broeder/zuster in Christus- Dat de omstandigheden verschrikkelijk zijn en er toch een rust, een vrede, een shalom is die onbegrijpelijk, onverklaarbaar is.
........... de sabbatsrust........ Dit toont Gods liefdesvolle hart voor Zijn kinderen aan

De sabbatsrust is dus een geestelijk iets.
 God is Geest en dus dien je de Bijbel ook te lezen in de Geest.
 Wat een gevaar ook als je de dingen van de Bijbel alleen naar de letter leest. Het lijkt zonder oneerbiedig over te willen komen op het volgende: 3 mensen hebben nog nooit een olifant gezien en hebben een blinddoek om.
De eerste tast de slurf en zegt: een olifant is net een slang, smal rond en lang. De 2e tast het oor en zegt: een olifant is heel slap als een soort tentdoek dat je zo op en neer kunt doen.
 De 3e zit op de rug en constateert: een olifant is heel log en gigantisch groot....
Wie had gelijk? ... snapt u wat ik bedoel.

Maar hoe maakt je dit nu praktisch in je leven want de Sabbatsrust en de Zondagsheiliging worden nog wel eens door elkaar gehaald.
Sommige christenen zeggen dat zondag de sabbat is en die moet geheiligd worden door te rusten, niet te werken, geen andere mensen aan het werk te zetten, 2x naar de kerk te gaan, geen televisie te kijken, en weet ik veel hoeveel meer eisen en wetten wat er allemaal wel en vooral niet mag op die dag...Hierbij word dan ook vaak verwezen naar de wet uit het Oude Testament.
Andere christenen beweren weer wel van alles te mogen op de zondag..

Laat ik vooropstellen dat de wet door God gegeven is en dus voor eeuwig is.
De wet is niet afgeschaft maar de wet is wel vervuld !   door Jezus.
Dus voor ons christenen begint alles bij Jezus! en niet bij de wet.
Bouw eerst relatie op met Jezus, leer Hem werkelijk kennen, zoek Zijn Hart, word vervuld van Hem voordat u zich druk maakt over allerlei wetten en regels. Eerst Jezus en daarna zal de Geest u vanzelf in de Waarheid , in het Goede, in de wet leiden. (Jeremia 31:31)
Dan zal de zondag ook geen juk wezen van Oud Testamentisch denken met plichten en verboden, maar juist een dag met hart en ziel gewijd aan God .
Waarom? Omdat je daar in alle vrijheid voor kiest en je geen juk voelt omdat je werkelijk vrij bent.
Gods leger bestaat namelijk niet uit dienstplichtigen! maar uit vrijwilligers !

Mag dan alles zomaar op de zondag? ...
Ik geloof dat als je werkelijk als EERSTE Jezus zoekt- je daarna geleid zal worden in deze en andere vraagstukken. Want dan zult u weten was Jezus gedaan zou hebben in een specifieke situatie.
Zou Jezus op de zondag genieten? en op welke manier dan?
Weet u niet wat Jezus zou doen? maar wel wat de wet voorschrijft?... Dan heeft u de wet op 1 ....en dus Jezus op 2..  (denk hier even over na)
Even ter verduidelijking: de wet word ook wel de bediening des DOODS genoemd (2Kor3:7) .
Jezus is de weg de waarheid en het LEVEN. (Joh 14:6)
Zoek dus eerst God en Zijn Koninkrijk! en de rest zal u bovendien geschonken worden. (Mat 6:33)

Als u Jezus ook echt zoekt boven alles zult u ook tot het besef komen dat het niet aan u is om te oordelen, over hoe een ander de zondag invult. (Rom 2:1)
Ieder heeft zijn eigen verantwoordelijkheid en zijn eigen relatie met God.
U kunt het niet eens zijn met de manier waarop iemand de zondag invult, maar kijk naar de vruchten die een persoon voortbrengt... hieraan zal de boom herkend worden. (Mat 12:33)
Als een persoon werkelijk met de Heer bezig is mag u er ook op vertrouwen dat hij of zij de zondag invult ter ere van God.  Op welke manier dan ook.
Of bent u rechter? ... Ziet u de harten aan?
Volgens de Bijbel zullen wij geoordeeld worden met de maat waarmee wij oordelen.... beseffen wij dit wel goed? (Jak 4:11)

Om nog even terug te komen op de zondag-
Ikzelf met mijn gezin vinden het niet nodig om op de zondag te werken of om dingen te doen die 'doordeweeks' ook gedaan kunnen worden.
Wij vinden het niet nodig om een ander voor ons te laten werken door bijvoorbeeld uit eten te gaan en dergelijke.
Wij vinden het een groot voorrecht dat er een dag is die vaststaat in deze drukke 7dagen- 24-uurs maatschappij om te genieten, te rusten, samen te zijn als familie, om christelijke samenkomsten te bezoeken, en geen dingen te doen die ''doordeweeks" gedaan worden.
Een bijzondere feestdag! Wij genieten ervan!
Omdat het uit vrijheid is, Omdat het geen wet voor ons is, Omdat wij het uit Liefde doen, Omdat wij het voor God doen, net zoals een ander het misschien op een andere manier doet ter ere van God.
Omdat wij het een voorrecht vinden om zelf niet te werken op zondag hebben wij zoiets van: Doe aan een ander niet, wat je zelf ook niet wil. (Mat 7:12) -  De wet van de Liefde dus - (Romeinen 13:8-10 ''zijt niemand iets schuldig dan elkander lief te hebben; want wie de ander liefheeft, heeft de wet vervuld. "....''  De liefde doet de naaste geen kwaad; daarom is de liefde de vervulling der wet'')
En als het toch een keer zou voorkomen dan voelen wij ons daar niet schuldig om! waarom zouden we?? ... snapt u ! Er is geen veroordeling voor hen die in Christus Jezus zijn. (Romeinen 8:1)

De opvatting dat de mensen bij evangelische kerken dus zonder wet leven gaat dus niet op. (is ook weer oordelen)
Wij als gezin, kerken evangelisch en leven niet zonder de wet. Wij leven met de wet MAAR niet onder de wet!
Wij leven alleen onder, met, in en door Jezus !
En hoe meer wij Jezus gaan kennen gaan wij gelijken op Hem en komen we steeds meer tot besef dat ieder mens uniek is en zijn eigen verantwoordelijk heeft.
Hoe meer wij op Jezus gaan gelijken hoe minder zullen we bezig zijn met het beoordelen van andere mensen want de Bijbel roept ons op om eerst bezig te zijn met die balk in ons eigen oog. (Mat 7:3).
En deze balk is vaak al een levenslang proces van heiliging. Dus elkander scherpen in het geloof is goed (Spreuken 27:17) maar waakt voor oordeel, hoogmoed en veroordeling.
Waakt ervoor om geroofd te worden van kostbare tijd doordat u zo druk bent met allerlei bijzaken en andere mensen.
Dit is ook een truc van de satan- ons druk te laten wezen met dingen die niet het belangrijkste zijn.! Ze komen als het licht, en zijn halve waarheden.. zo werkt satan..
zoals: mag een kerstboom?, klopt de datum van kerst wel?. mag dit mag dat? enz
Hier kunnen wij hele dagen over discussiëren en over nadenken....... en dat is niet verkeerd...
MAAR; ZOEK EERST GOD EN ZIJN KONINKRIJK.
zoek naar het Vaderhart ! spit hiervoor de bijbel uit ! dan zal de rest u bovendien geschonken worden.

wees gezegend.



3 opmerkingen:

Aritha V. zei

Dank je wel! Dit is voor mij heel verhelderend. Ik ben er blij mee.

Unknown zei

Hi Henk Pieter,
Hoop dat u een prettige dag hebt. Ik hoorde via via van uw blog. Wij zijn van www.bestlifechurch.nl, en hebben op het moment een enorm mooi getuigenis van een beruchte Roma familie die zich in de afgelopen maanden bekeerd hebben. De EO heeft in het programma 'de Verandering', het bekeringsverhaal uitgezonden. Dit is een link naar het programma: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1399145
Nu vroegen wij ons af, zou u het leuk vinden om daar een bericht van te plaatsen? We proberen via het internet nu ook mensen naar God te brengen, en er is wat dat betreft nog genoeg gebied te winnen. Via deze weg kunnen we uw en onze website zichtbaarder maken voor Google en natuurlijk het werk van God laten zien aan de mensen.
Ik zie uit naar uw reactie!
Met vriendelijke groet,
Joella

Vrijwillige Sabbatsvierder zei

Ik denk dat het geen zon heeft om een reactie te plaatsen.
mensen zijn al bijna 2000 jaar verblind.
In Dan. 7:25 worden wij al gewaarschuwd dat de tegenstrever Gods Wetten zal veranderen.
Jezus zegt dat Gods Wetten/Geboden onveranderlijk zijn.
God zegt dat Hij mensen geboden niet duld.
Dan heeft God het niet over dat je niet door rood licht mag fietsen.
Dan komt Rome anno 321 met het verhaaltje dat het God behaagde dat de mens zich gerechtigd voelde om de dag van de Sabbat naar de dag van de verrijzenis te verplaatsen.
Dan zegt Jezus, maar die liegt waarschijnlijk, dat de Sabbat voor de mens is gemaakt. Gat Hij zelfs beweert dat Hij Heer is van de Sabbat.
Jezus zegt dat wij Gods Geboden moeten doen willen wij behouden worden.
Tegen mensen die Rome meer liefhebben met de zondag, daar valt niet mee te praten. Tenzij er echt geloof is en zij God vragen in gebed.
Terwijl u gaat bidden om die Waarheid heeft u het antwoord al.
Daarom gaat u dus niet bidden.
Daarom is het zinloos dat ik dit schrijf.
Grootste crisis van Nederland !!!!

Crisis !!!!

Misschien, nee zonder misschien, verkeert heel de wereld in de grootste crisis die ooit heeft bestaan.
Ik heb het niet over de bankcrisis, maar over Jezus waar heel de wereld over praat. Ook zij die niet geloven.
Onze koning en koningin en alle christelijke partijen, storten Nederland in een poel van corruptie en verrotting!
Wij zijn een zeer tolerant land, dat is heel goed. Maar vele wetten zijn volledig uit de hand gelopen.
Wet is wet. Ja de koekoek. Een wet zonder moraal en liefde is een NEP-wet.
Als de wetten niet voldoen aan Gods Tien Geboden, dan is de wet een farce in veel gevallen.
Dat is er ook mis met onze koninklijke familie en allen die daarmee in zee gaan.
Met onze christelijke leiders, die mensenwetten boven die van God stellen.
Onze koning behoort een voorbeeld te zijn voor het hele volk.
In Israël lees je het de hele Bijbel door. Valse koning betreffende Gods Geboden.
Het volk verviel tot een gruwel in Gods ogen.
Een oprechte koning in Gods Geboden wandelende, en het volk ging daarin mee.

En God zegende het volk.
Voorbeeld doet volgen als het een goede is of een slechte is. De steen die men in het water gooit.
De kringen worden steeds groter.

Deze crisis brengt mensen naar een groot verval.
Je kunt het voorkomen door Jezus volkomen te geloven, en Gods Geboden doen.
Niet het leugenachtige gebod van Rome wat al in Daniël 7:25 is voorspeld.
Maar ook in Gods Vierde Gebod dat heel de wereld en helaas ook ons voorbeeld de koning, heeft verlaten.
Alle gelovigen die met valse leraren de zondag van Rome liever hebben dan de SABBAT van God.
Men schreeuwt het van de daken, “bedenkt wat van boven komt” maar doen wat van de aarde komt!!!!

Gaat uit van haar, zijne majesteit, EO PKN en alle zondagsvierders.
Jezus zegt dat de Sabbat voor de mens is gemaakt, ja, dat Hij ook Heer is van de Sabbat.
Onze koning geloofd dus Jezus niet. en onze christelijke partijen ook niet.
Hoe kunnen er meer den één christelijke partij zijn???? Hoe meer dan één geloof????
Denk daar maar eens over na.

Met vr. gr.
Marten Dek

Zijn komst is zeer spoedig!

www.martendek.nl